Archief en collectie

 Het archief en de collectie van de VNLS zijn eigenlijk pas ontstaan tijdens de voorbereidingen van de viering van het 100-jarig bestaan van de vereniging in 1984.

Bestond het archief vóór die tijd slechts uit twee ouderwetse zwarte metalen dozen gevuld met oude documenten en de collectie uit een paar schilderijen, prenten, ingelijste foto’s en nog wat andere attributen, na 1984 breidde de collectie zich door schenkingen en aankopen steeds meer uit.

Oud-loodsen, nabestaanden van oud-loodsen, leden van de VNLS, inwoners van Vlissingen, het Loodswezen en andere geïnteresseerden vernamen van de collectie en stonden foto’s, schilderijen, boeken, familiepapieren, scheepsantiek en allerhande andere objecten met betrekking tot de scheepvaart en het Loodswezen af.

Jacques Deijnen en oud-bestuursleden Wim Deijnen en Adrie Rijpert hadden een groot aandeel in de uitbreiding van de collectie en ook via oud-loodsen Rinus van Es, Doeke Roos, Willem van Leeuwen en vele anderen kwamen objecten en documenten terecht in de verzameling van de VNLS. Veel scheepsmodellen konden worden toegevoegd door inspanningen van de modelbouwers Geert van Kesteren, Peter van Leeuwen en Ben Cloet.

Het Zeeuws Maritiem Muzeeum te Vlissingen  heeft een beperkt aantal scheepsmodellen uit de VNLS-collectie in bruikleen en in permanente expositie opgesteld.

Mede dankzij een jaarlijkse bijdrage van de RLCS  kan de VNLS nog steeds haar collectie vergroten en noodzakelijk onderhoud verrichten

In de sociëteitszaal en in de bestuurskamer van de RLCS kunnen veel items uit de collectie wisselend tentoongesteld worden. Ook hangen veel schilderijen in het trappenhuis van het gebouw.

Het archief is bescheiden, maar toch hebben we al veel belangstellenden  met vragen kunnen helpen. Ook mensen van wie een voorouder loods in de Scheldenmondingen was hebben we gegevens  over die persoon kunnen geven. De loodsen die hier sinds 1814 dienst hebben gedaan worden in ons archief allemaal vermeld.
De inventaris van de fotocollectie en de inventaris van het archief kunnen op deze website geraadpleegd worden. De fotocollectie is grotendeels gedigitaliseerd en eenvoudiger in te zien.

Aangezien het archief niet openbaar is en beperkt geopend is, kunnen leden en niet-leden met belangstelling voor stukken, documenten of foto’s na afspraak in het archief bij de desbetreffende beheerders terecht.

Eventuele vragen kunnen mondeling, schriftelijk per brief of email gesteld worden, op de pagina contact kunt u het archief en collectie mailen en de adres gegevens vind u onder aan de pagina's.

Het archief en de collectie van de VNLS zijn gegroeid door schenkingen, dus mochten er nog objecten, foto’s, papieren, documenten  e.d. die met het Loodswezen te maken hebben in uw bezit zijn, doe het niet weg, maar vraag ons of er belangstelling is om het in het archief van de VNLS onderdak te geven.